標題: [新聞] [080715]Wonder Girls“唱功爭論,應該改一下吧” [打印本頁]

作者: ---儀---    時間: 2008-7-15 14:42     標題: [080715]Wonder Girls“唱功爭論,應該改一下吧”

新闻来源:Sportsseoul
翻译:Yoo     转载请注明:Wonder Girls中文网http://www.wg-china.com

由先藝(19),譽恩(19),宣美(16),昭熙(16),瑜斌(20)組成的5人女子組合Wonder Girls不管去年還是今年都沸勝著歌謠界。2007年以“Tell me”獲得男女老少喜愛的她們今年5月尾發表的中毒性很強的舞曲“So hot”有凌駕於“Tell me”的氣勢。今年初活動中斷後4個月滿的回歸的Wonder Girls,在一個月多的活動中迎來了歌迷們更熱烈的呼喊聲。為什麼大眾對五位少女如此關注?對於這個問題這周我們請來了Wonder Girls。

-“So hot”再次獲得了很高的人氣。有看過笑星金申英在‘無限挑戰’裡跳的舞嗎?

看了。從頭到尾很認真地研究了。特别是對先藝的短髮,好像領會得很好呢。(譽恩)

-最近在KBS2‘音樂銀行’裡少女時代唱了‘Tell me’,Wonder Girls唱了少女時代的‘Kissing you’,在歌迷中出現了‘誰唱得更好’的爭論。覺得少女時代唱的‘Tell me’怎樣呢?

演出後看了有關的報道。其中有‘雖然唱了對方的歌曲可是沒有失去各自的特色’這樣的好評。我覺得少女時代和我們雖然是很相似的同輩組合,可是各自都有着自己的特色。那天的SP雖然練習時間不是很足夠,可是真的很有趣。大家都以自己的特色很好地完成了演出呢。(先藝)

-在唱出道歌曲‘Irony’的時候沒有出現關於唱功的爭論。可是在唱‘Tell me’和‘So hot’的時候出現了很多有關唱功的問題。朴鎮英對於這個問題也曾經表示說‘是特意這樣唱的’…這樣的爭論的來由是什麼呢?

我覺得這兩首歌和‘Irony’不同,如何表達它們的感覺顯得更加重要。唱功好像變得不是這兩首歌的重點了。(宣美)

我和先藝在唱歌的時候用了很多震音,朴鎮英叮囑說這種歌曲不能這樣唱。如果不能唱出歌曲的感覺反而會讓歌變得土氣。(譽恩)

如果所有歌曲都以一個TONE調唱的話,那麼歌手這個行業也不會出現了,這首歌和那首歌聽下來都不知道想要表達什麼。對於拋開唱功、唱LIVE會感到不安的指責,我們也肯定,所以有了是不是應該改一下的想法。(先藝)

-對於‘Irony’‘Tell me’‘So hot’很熟悉的歌迷們來說,這次的迷你專輯收錄的其中一首抒情歌‘This time’給大家帶來了新鮮的冲擊。Wonder Girls也會唱這種風格的歌啊?有了這樣的疑問。以後也會打算唱抒情歌曲嗎?

我們沒有只是唱舞曲的想法。如果有計劃的話好的抒情歌曲我們也會唱的。這次有點可惜的是在放送中沒有以‘This time’進行活動。可是在其他活動的時候還是會唱這首歌的。(譽恩)

-對於成員們各自也有點問題要問的。首先,先藝的舞台服裝是長褲?

睇左一半..覆一覆我繼續睇下去..
本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

作者: evalim91    時間: 2008-7-15 15:55

谢谢楼主!!!
速度真是快呢...
作者: aquauran    時間: 2008-7-15 15:58

我贊成唱多D抒情歌!!
作者: peterduck    時間: 2008-7-15 16:04

其實如果佢地聽埋this time 咁就唔會再有唱功既問題出現囉
其實我都覺得係特登唱到咁
作者: 李臭臭    時間: 2008-7-15 18:37

wg唱歌很好聽︿︿ 我還滿喜歡you’re out
作者: LOVEE    時間: 2008-7-15 19:25

唱功唔係一個歌手ge一切
我覺得舞台演譯比唱功或舞功更重要
無可否認WG而家的唱功唔係完美
但佢地有獨有GE風格
呢樣都係大眾過份關注同期待的原因

我覺得,真係有D樹大招風GE原因先咁多人話佢地唱得唔夠好
因為其他地方挑唔出缺點.....
作者: 中文王    時間: 2008-7-15 19:26

雖然tell me同so hot唱功並唔係重點,
但係都一定要克服兩隻歌走音問題。

聽過1輯就會發覺佢地好重視演繹,
唔同歌會有唔同演譯方法,
因為1輯係嘗試左多種歌曲,
我比較鐘意佢地比較偏向hip hop既歌曲,
如果能夠派下呢類歌曲就好啦。
作者: 中文王    時間: 2008-7-15 19:34

引用:
原帖由 LOVEE 於 2008-7-15 19:25 發表
唱功唔係一個歌手ge一切
我覺得舞台演譯比唱功或舞功更重要
無可否認WG而家的唱功唔係完美
但佢地有獨有GE風格
呢樣都係大眾過份關注同期待的原因

我覺得,真係有D樹大招風GE原因先咁多人話佢地唱得唔夠好
因為其他地 ...
我都覺得演譯比唱功或舞功更重要,
有實力都唔代表歌曲演繹得好,
相信Wonderful都會明白呢個道理。

WG有好多野值得欣賞,
不過好多人只係睇佢地唱功而忽略左其他野,
我最欣賞就係WG既音樂,
聽韓國歌咁耐Wonder Years係我最鐘意既唱片之一,
我就係因為佢地既音樂所以鐘意佢地。
作者: niki899    時間: 2008-7-15 19:43

對啊
最近真的有點對她們的唱功起了問提,,,但是我相信她們,,
,‘Irony’這傻瓜那時都好好啊
作者: YUFI    時間: 2008-7-15 21:32

真係唔覺得有咩問題...
邊唱邊跳你估咁易ga..
叫講個d人自己去試下la...
作者: 小愛    時間: 2008-7-15 23:23

wg唱歌很好聽
邊唱邊跳其實好難
作者: hinchi20    時間: 2008-7-15 23:39

佢地ge歌曲演譯的確係做得幾好...
BTW我好鐘意聽WG佢地唱慢歌...所以唱多D This Time呢d歌曲都冇問題ga XDD
作者: a210378    時間: 2008-7-17 12:13

感謝你
我拿走照片拉
作者: 小新    時間: 2008-7-18 01:21

一邊唱一邊跳
真的比較累
又是現場
已經算不錯了
贊成多唱抒情歌
THIS   TIME真的很好聽!!
作者: ababybb    時間: 2008-7-20 00:50

this time okay wor
我贊成唱多d 抒情歌
作者: eri1215    時間: 2008-7-21 22:29

點都好...
一定五個
作者: az20160    時間: 2008-7-22 13:23

不管外界給了wonder girls 多少的評論
我還是一樣很喜歡他們 !!!
他們的歌.人.舞蹈 都很愛很愛 !!!
繼續加油吧 ~
作者: 1330    時間: 2008-7-22 14:43

唔好成日都HIDE啦...-3-
作者: seren    時間: 2009-6-19 21:15

講真呀
佢地唱抒情歌個陣同唱so hot個陣既唱腔明顯地唔同
尤其係leader同女皇
我諗冇人係用同自己吾常用既唱腔同加埋跳舞既話
吾會唱到完美掛...
而且聽佢地live既抒情歌
都冇走到音呀..
作者: kawaitina    時間: 2009-6-19 21:19

好想知道..
謝謝分享!!~
作者: christy_tung306    時間: 2009-6-19 21:56

我覺得佢地唱得好好呀!!!
不過真係覺得irony好似好d~
作者: fei    時間: 2009-6-20 16:10

I love saying i love u
作者: e25372    時間: 2009-6-20 17:13

我覺得本來就是這樣唱了吧!!
我還是覺得他們還是最好的^^加油
作者: missbeauty    時間: 2009-8-25 11:09

THX ;; BUT I THINK SUN YE AND YE EUN THE SING IS VERY GOOD ANG  I LOVE IT VERY MUCH ~~~  YU BIN RAP IS GOOD AND SEXY ~BUT SUN MI AND SO HEE ... ... IS NOT BAD BUT  FIGHTING ^^
作者: ccl_ling    時間: 2009-8-25 11:52

先藝的舞台服裝是長褲?
嗯嗯,,好想知呀,,次次都係sunye著長褲呢
作者: suki5566    時間: 2009-8-25 22:25

thank you so much
作者: fala123    時間: 2009-8-25 23:17

唱抒情歌!!good!!
作者: ashleyho    時間: 2009-9-26 20:56

i think wonder girls is good~~
作者: allison    時間: 2009-9-28 16:29

我覺得沒有什麼問題啊!
我始終比較喜歡tell me類似的曲調,
作者: kayan96120    時間: 2009-9-30 20:22

i want to see !!
作者: ruby12329    時間: 2009-10-1 17:39

大多數都係yenny講野ge?
作者: yutiyong    時間: 2009-10-1 18:35

我都想睇埋下去呢
作者: SHEKSHEK118    時間: 2009-10-2 13:46

個陣sunye覺得自己雙腳示美嘛
作者: ukyochen    時間: 2009-10-17 04:04

舞台魅力就已經把一推問題打光光啦
作者: idchang01    時間: 2009-10-18 15:23

重有首架.
WISHING ON A STAR 幾好聽.

歡迎光臨 Wonder Girls 香港站 - HK Wonderful Club - 홍콩 원더풀 클럽 - WGHK (http://www.wondergirlshk.com/discuz/) Powered by Discuz! 6.0.0